Referat fra Sirdal Høst

Sirdal Høst er over folkens. Sirdal høst kommer ikke igjen for om et helt år. Det er nesten ikke til å holde ut.

Tenk så kjekt hvis vi kunne hatt Sirdal høst 1 og 2 og 3? Så kunne vi fått sjansen til (nye) premier flere ganger. Fått nye sjanser til å finne bikkja i stand, reise fuglen og be fillebikkja om å dra på håndbrekket slik at dommerne og de andre deltakerne kunne se at, joda vi kan vi også? Hadde ikke det vært grævla good?

Sirdal Høst lever opp til sitt rykte som høstens vakreste eventyr. Mye fugl og kjekke folk må ta på seg mye av skylde for dette. Også i år fikk drøvler, stemmebånd, hunder, ryper og dommerfløyter trimmet seg kraftig i løpet av helgen.

Fredag var det ute to partier som fikk prøve seg på sirdalsrypene. Været var så som så, det etterlengtede regnet var der..

Selv om mange fikk sjanse på fugl så var det ikke alle som klarte å holde hele veien til premie. Det vil alltid være noen som ikke fikk sjansen på fugl. Helt sikkert var det noen i år også, men de kan ikke ha vært mange. 5 voksne hunder fikset premie på fredag, en av disse var engelsk setter Luuna med eier og fører Ole Maribu som fikk 2.AK, en veldig flott premie. Ryktene sier at dette var Ole og Luunas første premie? Vi gratulerer så mye.

Lørdag. Det summer foran garasjene på Ådneram. Været er nydelig og to kvalitetspartier (UK/AK), ett VK parti og ett treningsparti gjør seg klare for en spennende dag i fjellet. På treningspartiet er det en blanding av urutinerte og rutinerte jegere som skal ut og se hva de kan få til. Tom Soma, en høyreist irsksettermann med skarpt blikk leder det hele. Dette er også mannen å være med for de som ville trene og lukte på hva jaktprøver er. De er mange, og unge de fleste. Garantert ser vi noen av de igjen på prøver og i verv i klubben om ikke lenge. Å være i et slikt jakthund miljø burde være på blå resept.

Det har Cato Olsen skjønt. Sønnen Kasper på 8 år er med og skal få føre irsksetteren Åtto på prøve. Åtto og rypene samarbeider denne vakre lørdagen. Kasper og Åtto banker til med 2. AK på fjellet. DET er en frekk debut det. 2. AK tildeles kun en hund som dommerne anser som en meget god jakthund. Åtto er god. Og Kasper er god. Dette liker vi!

Prøvens eneste førstepremie gikk til engelsk setter Bess og Tor Arvid Eriksen som fikk 1. UK på lørdagen. Dette må være Skandinavias sterkeste 1.UK denne helga? Det var mye fugl å gå seg bort på for en ung hund denne lørdagen. Også denne dagen ble det utdelt 5 premier, alle disse gikk til UK/AK hunder fra de to kvalitetspartiene.

På Flatstøl går vinnerklassen. VK. 20 påmeldte hunder som alle har minimum 1. AK i bagasjen de siste to årene. Her er det mye erfaring samlet. De fleste som er med har holdt på en stund. Men de er spente de også. Garantert. Noen tar en Petterøes og andre en General for å holde skjelven borte. Andre tygger V6.

Etter 20 minutters gange settes det på to engelske settere. Langbein og Tess. Vi er i gang. De beveger seg kattemykt oppover lia, førerne. Otto Håra og Arild Skeivik. To drevne med V6.

Litt ut i slippet forbryter Tess seg. Langbein til Arild får ny makker, GS Perle. I dag er ikke Langbein noen gentleman, han smeller unna alene og fikser seg et fuglearbeid like etterpå.

To pointere slippes på i neste slipp. Lettbeinte. Litt for lettbeinte. De blir borte mot slutten av slippet og når de endelig kommer inn, dummer de seg ut.

To nye lettbeinte settes på. GS Eck og KV Eowyn (COT). Kv’n er Norgesmester. De flyr over anvist terreng som to kelnere på Theatercafeen. Eck er vanskelig å få øye på og blir slått ut. Eowyn er med videre.

Neste ut er GS Ullrik og P Mattis. De finner fugl umiddelbart. Kaos og skyting. Mattis har triggerhappy fører men ryker og Ullrik får godkjent arbeid. Gaute Kyllingstad som eier Ullrik er blank i panna. Er det sola?

Tre slipp senere har 5 nye hunder fått halslenke.

Så skal GS Ullrik ut med ny makker. Ullrik er i form. Oppvisning. Flott fuglearbeid på stort kull. Dette filmes og legges ut på Facebook. Like etter finner Ullrik steggen. Han er i toppform. Steggen. Han tar med seg Ullrik på luftetur. Ullrik får halslenke men Gaute smiler. De er for rutinerte til å se det mørke i en lys situasjon. Gaute og Ullrik.

Så er det frafall på et par hunder til før ES Kila og ES Maya skal ut. To fine frøkner på lette bein. Stand på begge. Reis på begge. Ro i oppflukt og skudd, på en av hundene.. Kila får gå i bånd igjen.

Etter lunch fikser Norgesmester Eowyn seg er arbeid med reis. Langbein blir dømt ut. Eowyn blir borte. Det begynner plutselig å fly ryper over partiet fra alle kanter når nye GS Perle og P Ricko er ute. Så dukker Eowyn opp. COT. Logrende. Fører har nå sluttet å logre og må konstatere at hun ikke blir kretsmester i Sirdal denne dagen. Frustredende.

GS Perle tar stand rett mot partiet. 10-20 meter unna. Det filmes. Ola og dommeren smyger opp bak og vi hører et tydelig JA fra Ola. Reis. Rypen kommer raskt opp. Det filmes fortsatt. Nå ropes det SITT. Perle bremser og det skytes. Så skyter Perle avgårde som en rakett. Nå ropes det SITT igjen. Det filmes fortsatt. Så får Ola en fryktelig lei ‘’plata-knekk’’ i knærne. Slaget er tapt, rypa vant. Det filmes men Perle er ferdig for dagen. Ola ler. Partiet humrer. Livet er en fest og sola skinner.

I neste slipp forsvinner ES Maya så mye i sitt slipp at hun også må fortøyes. Nå er det ingen hunder med fuglearbeid på lista.

SV Trygve, P Bella og ES Panigale står igjen.

Trygve og Panigale slippes på. Stand på Trygve. Ida og dommer Knut går opp bak hunden. Rypekull letter. Det ropes. Fløytes. Trygve viser fingeren og raser innover fjellet og tar ny stand. Området hvor Trygve stod er nå døpt til Popcorn-åsen. Panigale er nå under streken med hensyn til for mye minus og med et er alt over. Pointer Bella har ingen makkere og får ikke flere slipp.

Det foreslås å kjøre en Exit Cup ?

Søndag. Prøvens siste dag. Dette ble nok en dag med fint vær og mye fugl i fjellet. Mange heite hunder fikk utfordra seg på dressuren. Veldig mange hadde gode sjanser, men det var dessverre ikke så mange som lykkes. I motsetning til fredag var det nå flere av unghundene som tok vare på sine sjanser. En av disse var Jan Willy Kristiansen med ES Storm. De debuterte på prøve under Sirdal Vinter 2 og knallet nå til med 2. UK. Sterkt.

RFK ønsker å takke alle deltakere som tok seg turen til Sirdal! En stor takk til kokken Tore Eritzland for nok en gang å diske opp med mye god mat og en formidabel jegermiddag!

Takk til Tom Soma som tok seg av treningspartiet og ikke minst takk til alle dommerne som var med og dømte i partiene!

Sirdal Høst komiteen består av Erwin Kranzmann, Tore Eritzland, Karl Kallevåg-Albrektsen, John Johnsen og Øyvind Mauseth. En stor takk til dere også gutter ?

Full premieliste finnes her: 51-18006_Premielister

Referat fra Sirdal Høst
Rull til toppen