VM for stående fuglehunder 2019 arrangeres i Serbia i slutten av oktober. For andre gang har Ida Sollie blitt tatt ut til å representere Norge, denne gangen med Landinarnas Trygve. Vi har tatt en liten prat med Ida før hun drar sørover.
Hvordan ble du valgt ut til å delta på laget?
Jeg deltok på uttaket som ble arrangert i Hamar i fjor. Her testes hundene i en feltdel, skytedel og apportdel. Flere dommere er med på uttaket og velger hvem som får være med. For å kunne delta på uttaket må hunden være premiert i Norge (min. 2 pr).
Det er to VM konkurranser. VM i praktisk jakt/fuglehund, og VM for fuglehunder. I VM i praktisk jakt må du felle for egen hund. VM for fuglehunder har også felling, men da skyter du ikke selv.
På felt skal hundene vise at de kan søke slik hunder skal søke i lavlandsbiotop og at de har korrekt stil (stil betyr mer i kontinentale land enn her hjemme). Skytedelen er for de som skal delta på VM i praktisk jakt. Apporttesten er en vannapport da alle som er innstilt til premie må igjennom en vannapport hvor resultatet fra denne legges sammen med premiegraden og utgjør den endelige premien.
I hvilken klasse stiller du?
Jeg blir med på Middelshavscup som er en konkurranse i forkant av VM, VM i praktisk jakt (St. Hubertus) og VM for fuglehunder.
Beskriv kort hva konkurransen går ut på
VM for fuglehunder blir på en måte arrangert som NM lagkonkurransene våre. Med start både fredag og søndag. Minst to hunder må være premiert for å kunne vinne som lag. Hundene slippes to og to og de skal finne fugl. Det er veldig negativt å gå forbi fugl, og fordi det er en hel bataljon av kjentmenn, dommere, skyttere og så videre med så støkker man som regel opp fugl hvis det er noe som ligger igjen. Det felles for hunden hvis det er mulig. Hvis hunden har fått godkjent fuglearbeid må den gjennomføre vannapporten før den får premien sin. Vannapporten er en jaktapport, så det er ikke store krav til lydigheten, men ofte er fuglen som skal apporteres fremdeles i live. Når du får slipp får du 60 sekunder som er fri, altså uansett hva som skjer av ramp så er det OK, deretter blåses det i et horn, og da teller alt.
VM Hubertus arrangeres lørdag, og er en individuell konkurranse hvor man også kan ta lagpremie. Her må du felle over hunden din og du blir bedømt både for samarbeidet med hunden underveis, at du treffer det du skyter på, måten hunden søker på, og apportarbeidet etterpå. Helheten! Hvis du ikke feller fugl får du ikke godkjent arbeid, hvis hunden ikke finner igjen fuglen og avleverer den hel får du heller ikke godkjent arbeid. Her må ting fungere.
Hvordan forbereder en seg til deltagelse i VM?
Du må ta mye inaktiv selv. Det jeg fokuserer på er å finpusse på lavlandssøket, kalibrere hunden på den fuglen vi skal jakte på og mye skytetrening. Hundesykdommen satte en stopper for mange av mine planer i år, men pga en varm sommer har jeg fått trene mye lavlandssøk på jordene hjemme under realistiske temperaturer. Det ser ut til å fungere greit.
Du stiller med ny hund – hvordan er Trygve i forhold til Haldor?
Haldor er enkel å skyte for fordi han går hardt på og står alltid veldig presist. Det resulterer noen ganger i støkk. Trygve har veldig stor interesse for at jeg skal bli med i situasjonene, han tar veldig godt vare på sjansene sine, og støkker sjelden. Men han har et skinnsykt driv, og jeg håper områdene er store nok til at han kan ta for seg. De liker ikke mye bruk av fløyte i VM. Hunden skal være ferdig og gjøre jobben.
Hva tenker du om dine sjanser? Du fikk sølv sist – stemmer ikke det?
Jeg fikk sølv sist! Jeg tenker at når man er med så har man sjans på lik linje med de andre som er der. Det er viktig å ha dressuren og søket i orden på hunden. Men det er jo mye tilfeldigheter også. Det var mange i 2017 som ikke kom for fugl f.eks., og uten fugl skjer det ikke så mye. I tillegg når du skal jakte og skyte selv så skal dette skje på en sikker måte, og med tilskuere og alt mulig så kan dette kanskje det gjøre at du får en sjans ødelagt. Det er veldig mye folk og veldig varmt, så hunden din må tåle dette. I 2017 gikk f.eks. finalene nærme hverandre så du kunne se fellinger og høre skyting fra de andre, det kan jo by på utfordringer. I tillegg får du ca. 15 minutter å vise deg frem på. Det er ikke mye.
Og hva blir den største utfordringen for deg i konkurransen?
Varmen 🙂
Og med det ønsker vi Ida og de andre deltagerne lykke til!
Her er deltagerne på de forskjellige lagene:
Det Britiske laget:
- Camilla Larsen med P Fri
- Svein Stueland med P Billie
- Arne Hovde med ES Zerena
- Astri Norøy med ES Karma
Det Kontinentale laget:
- Ida Sollie med SV Landinernas Trygve
- Linda Mari Dammen Moe med KV Ajt Kali
- Robert Brenden med KV Captum Altum Basile og KV Lektor
- Reserve: Geir Sve
St. Hubertus herrer:
- Arne Hovde
- Reserve: Robert Brenden
St. Hubertus damer:
- Linda Mari Dammen Moe
- Ida Sollie